Wat is het verschil tussen een notaris, toegevoegd notaris en kandidaat-notaris?

1485

Misschien heb je er wel eens van gehoord, de titels: notaris, toegevoegd notaris en kandidaat-notaris. Maar wat is het verschil eigenlijk?

De notaris

De notaris is de eigenaar van het kantoor. Dit is degene die de cliënten begeleidt, de notariële aktes opstelt en ondertekent. De notaris is benoemd bij Koninklijk Besluit en heeft de eed afgelegd waarin hij of zij belooft zich aan alle regels van het notarisambt te houden.

De toegevoegd notaris

Een toegevoegd notaris heeft dezelfde taken als de ‘gewone’ notaris. Het enige verschil is dat de toegevoegd notaris in loondienst is van de ‘gewone’ notaris. Ook een toegevoegd notaris heeft de eed afgelegd.

De kandidaat-notaris

De kandidaat-notaris heeft de studie notarieel recht afgerond en werkt op een notariskantoor. Hij of zij begeleidt cliënten en stelt notariële aktes op. Tijdens de eerste drie jaren volgt de kandidaat-notaris naast het werk de notariële beroepsopleiding. Het is niet verplicht om notaris te worden. Iemand kan ook jarenlang werkzaam zijn als kandidaat-notaris op een notariskantoor.

Een kandidaat-notaris mag alleen aktes ondertekenen als zij of hij is aangewezen als waarnemer van de notaris. Vereiste daarvoor is de afronding van de beroepsopleiding en minimaal drie jaar werkervaring als kandidaat-notaris. Tijdens de waarneming heeft de kandidaat-notaris dezelfde rechten, bevoegdheden en verplichtingen als een notaris.

Zelf notaris worden?

Ben jij er klaar voor om een onmisbare rol te spelen op de belangrijkste momenten van mensen en bedrijven? Deze momenten vragen om meer dan juridische kennis. Wat jij als persoon komt brengen, is minstens zo belangrijk!

Ben jij bezig met je studie en ben je geïnteresseerd in het notariaat? Bekijk dan deze website eens en lees de verhalen van jonge notarissen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here