Je woont nog thuis of je wilt nu wel van de studentenkamer af en bent klaar voor een serieuze woning. Maar is het dan verstandig om je eerste ‘echte’ woning te huren of te kopen? Tijdens de Week van de starter is er extra aandacht voor de vaak moeilijke positie van jonge mensen die een woning willen huren of kopen.
Weet je waar je langere tijd wilt wonen?
Dan is kopen een goede optie. Een huurcontract is makkelijker op te zeggen, dus huren is een betere optie als je niet weet of je langer wilt blijven.
Is een hypotheek krijgen haalbaar met jouw inkomen?
Een indicatie kun je krijgen via rekentools, zoals die van De Hypotheekshop. Om het zeker te weten, ga je langs bij een hypotheekadviseur of een bank.
Heb je (voldoende) eigen geld om te kunnen kopen?
Als je een huis koopt, moet je zelf geld kunnen inleggen voor de kosten koper en andere bijkomende kosten. Hoeveel dit is verschilt per situatie, maar ga op zijn minst uit van een paar duizend euro. De Hypotheekshop geeft je een rekenvoorbeeld om je een indicatie te geven. Een (hypotheek)adviseur kan je preciezer vertellen hoe het zit in jouw situatie.
Hoeveel werk wil je zelf aan je huis hebben?
Elk huis heeft onderhoud nodig. Bij een huurhuis is dat de verantwoordelijkheid van de verhuurder, als je een huis koopt moet je dit zelf regelen. Het voordeel daarvan is wel dat je zelf meer controle hebt en dat je huis ook meer waard wordt als je het zelf verbetert. Daar heb je als huurder dan weer weinig aan.
Hoeveel zekerheid wil je?
Zowel aan een koopwoning als aan een huurwoning hangen bepaalde zeker- en onzekerheden. Bij een huurwoning kan je huurprijs stijgen, terwijl je bij een koophuis je hypotheek zo kunt regelen dat je maandlasten ongeveer gelijk blijven. Aan de andere kant kun je in een koophuis verrast worden door onderhoudskosten, die je bij een huurhuis niet hoeft te betalen.
Alle handige informatie rondom het huren of kopen van je eerste woning vind je hier.