Als ondernemer je pensioen regelen: drie manieren om dat te doen

2127
Pensioen ondernemer

Vrijdag is het de dag van de ondernemer en vandaag werd bekend dat de gemiddelde pensioenleeftijd in 2019 voor het eerst is gestegen boven de 65. We grijpen deze gebeurtenissen aan om aandacht te besteden aan het opbouwen van je pensioen als ondernemer.

Pensioen bij eenmanszaak, maatschap, vof of cv

Heb je een eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap, dan zijn er verschillende pensioenregelingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een lijfrenteverzekering of vorming van een fiscale oudedagsreserve (FOR). Deze lichten we kort toe.

Lijfrenteverzekering

Een lijfrente is een pensioenregeling die je afsluit bij een bank of verzekeringsmaatschappij, hiervoor betaal je maandelijks (of jaarlijks) een bepaald bedrag. Je kunt tot op zekere hoogte zelf bepalen wat de einddatum wordt van de fase waarin je lijfrente opbouwt. Meestal eindigt die opbouwfase in het jaar dat je voor het eerst AOW ontvangt. Op dat moment maak je ook een keuze over de periodieke uitkeringen.

De oudedagsreserve (FOR)

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting en wil je tijdens je ondernemerschap liever geen geld onttrekken aan jouw bedrijf? Dan is de Fiscale Oudedagreserve (FOR) wellicht een optie. Je mag ieder jaar een deel van je winst reserveren voor na je pensioen. Let op: deze fiscale regeling geeft slechts uitstel van belastingheffing over dat specifieke deel van de winst. Op korte termijn levert je dat belastingvoordeel op.

Pensioen bij besloten vennootschap (bv)

Wanneer je een bv hebt opgericht, kan de bv aan jou een pensioen geven. Zo’n pensioenregeling kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Je kunt als directeur/grootaandeelhouder:

  • een pensioen in eigen beheer opbouwen;
  • tot een bedrijfspensioenfonds toetreden;
  • een verzekeringsovereenkomst sluiten met een daartoe bevoegde levensverzekeringsmaatschappij.

Deskundig advies

Hoewel er verschillende opties zijn om je pensioen te regelen, is deskundig advies heel belangrijk bij het kiezen van een pensioenvorm. De fiscale gevolgen kunnen namelijk erg ingewikkeld zijn. Wij kunnen je hierbij helpen en in contact brengen met een fiscalist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here