Kun je als ouder je kind onterven?

1717
Kind onterven

Niet volledig is het antwoord. Ouders kunnen hun kind nooit helemaal onterven. In een testament kan worden vastgelegd dat een kind niet van de ouder erft. Het kind houdt wél recht op de legitieme portie.

Onterven

Kinderen zijn automatisch erfgenamen. Mocht dat niet gewenst zijn, dan dient dat in een testament vastgelegd te worden. In het geval dat het onterfde kind zelf kinderen heeft, zullen zij aanspraak maken op de erfenis. Als je ook niet wilt dat de kleinkinderen een erfenis ontvangen, dient ook dit vastgelegd te worden in een testament.

Legitieme portie

Zoals gezegd is het onmogelijk om kinderen volledig te onterven. Zij zullen altijd recht houden op een deel van erfenis. Dit deel wordt de legitieme portie genoemd. Dit deel bedraagt de helft van wat het zou hebben gekregen zonder testament. Een voorwaarden is wel dat het kind dit deel binnen van vijf jaar na het overlijden van de ouder opeist. De legitieme portie betreft enkel een geldbedrag. Onterfde kinderen maken geen aanspraak op spullen of ander bezit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here