Zit jij nog goed met je bedrijfsvorm? Bekijk hier onze tips

1499
Bedrijfsvorm

Je staat er als ondernemer niet elke dag bij stil: je bedrijfsvorm. Toch is het belangrijk om hier zo nu en dan eens over na te denken. Bijvoorbeeld als de zaken goed gaan en je winst stijgt. Of juist als er betalingsproblemen dreigen. Ook als je een bedrijfspand gaat kopen speelt je bedrijfsvorm een rol. We geven je daarom graag wat tips over dit onderwerp.

Minder belasting betalen in de bv

Als je een eenmanszaak, maatschap en of v.o.f. hebt, betaal je inkomstenbelasting. Omdat je gebruik mag maken van de MKB-winstvrijstelling, de zelfstandigen- en de startersaftrek heb je met deze bedrijfsvormen vooral in de eerste jaren van je onderneming vaak meer fiscaal voordeel dan met een bv. Stijgt je winst, dan kun je met een bv fiscaal voordeliger uit zijn. Dat omslagpunt ligt voor veel ondernemers op een winst van ongeveer € 100.000 per jaar. Bij een bv betaal je vennootschapsbelasting plus inkomstenbelasting over het salaris van de DGA (ofwel jouw salaris) en het uitgekeerde dividend.

Van bv naar eenmanszaak

Al met al betaal je dus vanaf een winst van € 100.000 per jaar met een bv minder belasting dan met je eenmanszaak, maatschap en of v.o.f. Daalt je winst echter, dan kan het juist gunstig zijn om je bv om te zetten naar een eenmanszaak of v.o.f. Bij een bv moet je jezelf een minimaal salaris uitkeren van € 44.000 per jaar. Gaan de zaken minder, dan kan dat een probleem worden. Dat kun je oplossen door je bv om te zetten in een eenmanszaak. Om zo min mogelijk belasting te betalen bij deze overdracht, raden we je aan om hierbij advies in te winnen bij je accountant.

Pand en pensioen veilig stellen

Overweeg je om een bedrijfspand te kopen? Dan kan het fiscaal interessant zijn om een aparte bv op te richten die het pand koopt. Deze bv verhuurt jouw pand vervolgens aan een andere bv, de werkmaatschappij. Hierdoor betaal je niet alleen minder belasting, maar stel je ook je vastgoed veilig. Stel dat jouw werkmaatschappij failliet gaat, dan gebeurt er niets met jouw bedrijfspand omdat die op naam staat van de vastgoed bv. Hetzelfde geldt overigens voor je pensioen. Vaak brengen ondernemers daarom hun bedrijfspand en pensioen onder in een zogeheten holding: een onderneming (meestal een bv) die aan het hoofd staat van een groep ondernemingen. In de onderliggende werkmaatschappij(en) vinden dan jouw werkzaamheden plaats, dat is je ‘echte’ bedrijf. Zo kun je je risico’s spreiden.

Aansprakelijkheid beperken

Ook kiezen veel ondernemers voor een bv om zo hun aansprakelijkheid te beperken. Heb je een eenmanszaak, dan ben je namelijk persoonlijk aansprakelijk voor de eventuele schulden van je bedrijf. Dat betekent dat je mogelijk je huis moet verkopen en te maken krijgt met schuldsanering als je onverhoopt failliet gaat. Dat is een schrikbeeld voor veel ondernemers, waardoor zij liever kiezen voor een bv. Dan ben je niet langer persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden.

Naar de notaris?

Voor sommige bedrijfsvormen, zoals de bv, is oprichting via de notaris verplicht. Maar ook zonder verplichting ben je van harte welkom bij ons. Als notaris kennen we de voor- en nadelen van de verschillende bedrijfsvormen. We helpen je graag om de meest gunstige bedrijfsvorm te kiezen, zowel voor je bedrijf als voor jouw privésituatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here