Voorkom papierwerk met een vaccinatieclausule

742
vaccinatieclausule levenstestament

Nu we een aantal weken bezig zijn met het vaccineren van kwetsbare Nederlanders, blijkt dat er soms een hele papierwinkel bij komt kijken. Ouderen moeten namelijk toestemming geven voor de vaccinatie, maar wat als ze dat zelf niet meer kunnen?

Wettelijke vertegenwoordiger

Als een bewoner van het verpleeghuis zelf geen toestemming meer kan geven voor een vaccinatie, moet dat gedaan worden door een wettelijke vertegenwoordiger. Er is niet altijd een door de rechter benoemde bewindvoerder en curator. Vaak is er wel een vertegenwoordiger op basis van het levenstestament. Deze persoon mag door het levenstestament alle beslissingen namens iemand nemen.

Vaccinatieclausule

Om al dat papierwerk uit de weg te gaan, komt Netwerk Notarissen met een vaccinatieclausule voor in het levenstestament. De vaccinaties die nu worden gezet, bieden geen levenslange bescherming, dus zijn er meer vaccinatierondes nodig. Met deze clausule wordt expliciet in het levenstestament opgenomen dat de vertegenwoordiger toestemming kan geven voor de vaccinatie, een vaccinatieafspraak kan maken, de gezondheidsverklaring kan invullen en ook toestemming kan verlenen voor het delen van de vaccinatiegegevens met het RIVM en andere instanties.

Wil je meer weten over hoe je iemand kunt aanwijzen die voor jou beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt? Onze notaris geeft je graag vrijblijvend advies.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here