Nederlandse woningen krijgen een funderingslabel

2500
funderingslabel

Alle woningen in Nederland krijgen een label waarmee de staat van de fundering wordt aangegeven. Het nieuwe label moet vanaf juli 2021 worden opgenomen in taxatierapporten van huizen, net zoals het energielabel. Dat heeft het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) bekendgemaakt.

Funderingsproblemen

“We komen behoorlijke drama’s tegen”, zegt voorzitter Dick de Jong van het KCAF, initiatiefnemer van het Nationaal Funderingsloket, een vraagbaak voor eigenaren van verzakte woningen. “Een label moet voorkomen dat het probleem erger wordt en niemand het weet.” Volgens De Jong kampen van 7,7 miljoen Nederlandse woningen er een miljoen met funderingsproblemen. Bij 250 duizend Nederlandse woningen is de situatie urgent, door droogte en lage waterstanden. Dat is funest voor veel woningen die gebouwd zijn voor 1970, die een houten fundering hebben.

Transparantie

Het label zorgt voor transparantie, wat met name handig is voor potentiële kopers, want het vervangen of herstellen van een fundering is een kostbare zaak. Wat die kosten zijn, verschilt nogal per woning. ”De ene huiseigenaar is 30 duizend euro kwijt, de andere een paar ton. De kosten liggen tussen de 800 en 1500 euro per vierkante meter’’, zegt Don Zandbergen, bodemexpert van het KCAF. Het label gaat van A (minste risico op verzakking) tot E (meeste risico) en is onder andere gebaseerd op het type fundering van de woning, maar ook op de grondwaterhoogte in de omgeving.

Effect op de prijs van huizen

Dat het nieuwe label effect heeft op de prijs van een huis, vertelt woningmarktexpert Paul de Vries, in het tv-programma ‘De Monitor’. Voor huiseigenaren zal het label wellicht minder goed uitpakken, verwacht hij. ”Als je een huis hebt van drie ton met een slecht funderingslabel en de renovatiekosten zijn 50.000 euro, dan kan het zomaar zijn dat je de woning nog maar voor 250.000 euro kwijt kunt. Een koper weet in zo’n geval dat hij er 50.000 euro af kan onderhandelen. Dus in principe is je woning dan een halve ton minder waard, omdat je dat bedrag nodig hebt om te investeren.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here